Hoe moet je schrikdraad monteren?
- Geplaatst op
Schrikdraad wordt gebruikt om dieren binnen de omheining te houden. Het is een relatief goedkope oplossing om te voorkomen dat dieren als paarden, runderen en schapen weglopen. In onze webshop kun je alle benodigdheden kopen voor als je zelf schrikdraad wilt plaatsen. Natuurlijk moet schrikdraad wel op de juiste manier geplaatst worden. Hoe je dit moet doen? Wij leggen het graag voor je uit!
Eerst moet er een plan bedacht worden
Voordat je aan de slag gaat, moet je bepalen waar de omheining precies kom te staan. Het kan handig zijn om vooraf een plattegrond te plaatsen, waarop je uittekent waar de omheining moet komen. Ook is het verstandig om na te denken over de hoogte van de schrikdraden. De hoogte die het schrikdraad moet hebben is afhankelijk van de dieren die binnen de omheining moeten blijven. Hetzelfde geldt ook voor het aantal geleiders. Paarden hebben bijvoorbeeld een hogere omheining nodig dan schapen of varkens. Ook voor geiten geldt dat het schrikdraad relatief hoog moet zijn. Nadat je een beeld hebt van wat er moet gebeuren, kun je de palen van de omheining gaan plaatsen.
Het spannen van de geleiders
Nu wordt het tijd om de geleiders te spannen. Dat is mogelijk met behulp van een spanner. Nu wordt het tijd om de isolatoren op de palen te plaatsen en om de draden te monteren. Vervolgens dien je het schrikdraadapparaat te monteren. Het liefst doe je dit zo centraal mogelijk. Hoe je het apparaat moet monteren, lees je in de handleiding van het apparaat. Heb je het schrikdraadapparaat eenmaal gemonteerd, dan wordt het tijd om de aardpennen te plaatsen. De aardpennen en aardkabel moeten minimaal 10 centimeter onder de grond geplaatst worden. Zijn de aardpennen geplaatst, dan kun je het schrikdraadapparaat en de aardpen verbinden door middel van een grondkabel. Tot slot kan de kabel verbonden worden met het schrikdraadapparaat.
Het schrikdraad doet zijn werk
Heb je de stappen allemaal opgevolgd? Dan kun je het schrikdraadapparaat aanzetten. Als het goed is, werkt het schrikdraad nu naar behoren. Het schrikdraad voorkomt nu dat de dieren het afgebakende terrein kunnen verlaten. Indien de dieren tegen het draad aanlopen, krijgen ze een kleine schok. Die schok is voldoende hard om de dieren af te schrikken, maar is niet gevaarlijk voor de dieren.