Veelgestelde vragen (& antwoorden) rondom schrikdraad
- Geplaatst op
Als je onbekend bent met schrikdraad, kan er veel op je afkomen bij de aanschaf ervan. Termen waar je eerder ver van wegbleef, komen nu ineens zo dichtbij dat je je wel moet verdiepen om te begrijpen waarover gesproken wordt. En bij de installatie van schrikdraadapparaten wordt er plots van je verwacht dat je weet wat de afstand is tussen de afrasteringspalen, welk voltage de batterijen moeten zijn en wat er met isolatoren bedoeld wordt. Schrikdraad.com heeft de missie om al haar klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn, waardoor we in dit blog stilstaan bij een aantal veelgestelde vragen.
Is het toegestaan om mijn schrikdraadapparaat te gebruiken voor prikkeldraad?
In Nederland is het niet toegestaan om een schrikdraadapparaat te bevestigen op prikkeldraad. De reden dat dit verboden is in Nederland, heeft deels te maken met de vorm van prikkeldraad. Het is namelijk gemakkelijk om verstrikt te raken in dit soort draden, waardoor je geen schijn van kans hebt om je los te wurmen. Erg gevaarlijk en al helemaal als er (extra) spanning op zou staan. Voor dieren is het evenmin prettig, doordat zij zich er erg door kunnen verwonden.
Hoe weet ik welke hoogte ik dien aan te houden voor de afrastering?
De hoogte van iedere afrastering hangt samen met het diertype dat je houdt. Om je een beeld te geven van de hoogtes per dier, hebben we hieronder een korte opsomming gemaakt van bepaalde types vee en de bijbehorende hoogtes:
- Paard: 135 centimeter (veulen 115 centimeter)
- Koe: 90 centimeter (kalf 60 centimeter)
- Schapen: 95 centimeter
- Geiten: 110 centimeter
- Varken: 70 centimeter
- Konijn: 55 centimeter
- Pluimvee: 60 centimeter
Mijn schrikdraadapparaat lijkt niet te functioneren. Wat moet ik doen?
Als je schrikdraadapparaat niet goed werkt, betekent dit niet direct dat hij stuk is. Het kan ook zo zijn dat de isolatoren stuk zijn of dat struikgewassen het functioneren van het schrikdraadapparaat in de weg staat. Lijkt dit niet het probleem? Bekijk dan of de zekeringen de boosdoeners zijn.